Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Dojicí robot Lely Astronaut A5 zabojuje o Zlatou medaili, čeští farmáři si jej chválí

 

Jména jako „Eda“ nebo „božský Kája“ si vysloužil dojicí robot Lely Astronaut. Poslední generace Astronaut A5 je instalován již na 5 farmách, celkem dojicích robotů Lely Astronaut funguje přes 240. Farmáři o něm mluví jako o rodinném příteli, protože jim dokáže ušetřit čas, námahu i peníze. Krávy si na nový způsob dojení rychle zvyknou a ke stroji se vrací i několikrát denně. Společnost AGRO-partner, jako oficiální dovozce značky Lely do České republiky, přihlásila zařízení do klání o Zlatou medaili Animal Tech 2019.

V Česku je otestovali velcí i menší farmáři. První robot byl instalován v podniku Selekta Pacov již v roce 2003.  „Na farmě pana Kopeckého z Jiřetic díky přechodu z klasické dojírny na dojicí robot Astronaut A5 došlo ke zvýšení dojivosti o 8 litrů na krávu a den,“ řekla Ivana Průchová z firmy AGRO-partner s.r.o. Nová třída dojicího robota přišla k farmářům loni na podzim a jedná se o stroj, který se na míru přizpůsobí potřebám každé farmy a velkochovu. „Astronaut A5 je vhodný do každé stáje, ať už chodí krávy také na pastvu či nikoliv. Robot je dodáván v několika verzích, vždy je to na dohodě mezi specialistou faremního managementu Lely a zákazníkem. Hledá se nejvhodnější volba právě pro jejich stáj,“ dodala Průchová.

Lely Astronaut A5 si můžeme představit jako pomocníka, který dojí v kteroukoliv denní dobu. Kráva se však sama rozhodne, kdy se chce nechat podojit, protože Astronaut je umístěn přímo v kravíně. „Stává se, že krávy chodí k robotu i několikrát za sebou. Stoupne si hned do fronty a chce se nechat podojit znovu. Astronaut však rozpozná, že už u něj před chvíli byla a nepodojí ji,“ vysvětluje Průchová.

Jde o nejkomplexnější dojicí robot a zároveň nejpřívětivější systém v komfortu uživatele a welfare zvířat. Nezáleží, kolik dojnic je robot schopen podojit, vždy záleží na množství mléka v chladicím tanku a na ekonomice jeho výroby - a v tom je Lely Astronaut A5 jednička na trhu.

Text: Vojtěch Labuda, BVV
Foto: archiv AGRO-partner s.r.o.

 

Datum: 3.5.2019 12:11:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště