Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Senzor v uchu a aplikace Allflex Mladý skot fungují jako celodenní chůva pro telata

 

Zdraví telat je pro farmáře na prvním místě. Sledování dobrého růstu a zdravotního stavu patří k jejich každodenní práci. Aplikace Allflex Mladý skot se senzorem eSense™ Flex jim toto sledování dokáže v prvních šesti měsících výrazně usnadnit. Společnost Eurofarm systems s.r.o. přihlásila aplikaci do soutěže o Zlatou medaili Animal Tech 2019. Farmáři tak mohou každý den napnout síly, kde je to zrovna potřeba.

Monitorovací zařízení nosí telata v uších. Aplikace je kompatibilní s ušním senzorem eSense™ Flex. „Protože údaje sbíráme neustále a vyhodnocujeme je v grafech, je nejjednodušší všechno hlídat pomocí ušního senzoru. Farmáři tak o stavu každého telete neustále ví,“ vysvětlil princip odesílání dat Vladimír Musil ze společnosti Eurofarm systems s.r.o. Aplikace sleduje kromě celkového stavu také přežvykování.

Největší výhoda tohoto hromadného sběru dat tkví v jednoduchosti. „Systém dokáže rychle rozpoznat zdravotní komplikace u telete. Lékaři tak mohou zahájit léčbu dříve. V porovnání s lidmi dokážeme problém podchytit mnohem rychleji,“ dodal Musil. Největší úspěch proto sklízí v časech, kdy farmáři sledují, jakým způsobem se léčba projevuje. Lékař tak může přijít na kontrolu i dříve, než měl původně v plánu.

V Česku je aplikace Allflex Mladý skot zatím ve zkušební době. Specialisté však čerpají zkušenosti z Ameriky nebo Evropy. Na veletrhu Animal Tech si chovatelé a návštěvníci budou moci prohlédnout také její jednoduchou aplikaci. „Je to unikátní také v tom, že monitorovací známka váží pouze pětadvacet gramů,“ dodal Musil.

Text: Vojtěch Labuda, BVV
Foto: archiv Eurofarm systems s.r.o.

 

Datum: 4.5.2019 10:11:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště