Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

SZIF nabídne informace k činnosti platební agentury a ochutnávku kvalitních potravin

 

Od neděle 12. května se na brněnském výstavišti opět po dvou letech koná Národní výstava hospodářských zvířat. Jedná se o největší přehlídku živočišné produkce v České republice. Svoji expozici zde bude mít také Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), jehož dotace podporují zemědělství a cílí pochopitelně i na hospodářská zvířata. Kromě informací k činnosti platební agentury nabídne SZIF návštěvníkům ochutnávku kvalitních potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravina.

Národní výstava hospodářských zvířat se koná společně s Veletrhem pro živočišnou výrobu ANIMAL TECH a Národní výstavou myslivosti, a to od 12. do 15. května na brněnském výstavišti BVV. Výstavní areál v době akce navštíví bezmála 45 tisíc návštěvníků. Ti se mohou těšit zejména na hospodářská zvířata, k vidění bude přes 800 kusů zvířat: Skot, ovce, kozy, prasata, koně, ale i drobné zvířectvo a pštrosi. Velkou podívanou slibují zejména národní šampionáty, přehlídky a hodnocení ze strany českých a mezinárodních porotců.

Na programu je i mnoho dalšího. Výstava je nejenom o zvířatech, ale též o nejrůznějších strojích, zařízeních a technice pro ně. O Zlatou medaili zde bude například bojovat dojicí robot, který si farmáři nemohou vynachválit. Chovatelé a návštěvníci uvidí dále novinku: Senzor v uchu, který funguje jako celodenní chůva pro telata. Díky monitorovacímu zařízení je možné rychle rozpoznat zdravotní komplikace u zvířete.

Atraktivní podívanou slibuje rovněž soutěž o nejlepšího mladého vodiče skotu, které se účastní i pětiletí odvážlivci. Mladí myslivci si pro zájemce připravili test na rozpoznávání zvuků zvěře, můžete se přesvědčit, jestli rozeznáte zvuk medvěda od jelena. Nebude chybět ani včelařská výstava a bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi a pro školáky.

Veletrh slibuje také zajímavé gurmánské zážitky. Sedm gastronomických škol z Jihomoravského kraje se tu utká v soutěži s regionálními potravinami. Cílem je ukázat, že lokální plodiny jsou trendy.

Expozice SZIF se bude nacházet v pavilonu P a návštěvníky uspokojí jak po stránce informační, tak chuťové. S kolegy z platební agentury bude možné konzultovat dotazy k zemědělským dotacím, zároveň zde budou přichystané ochutnávky potravin oceněných značkami kvality KLASA a Regionální potravina. Tyto značky totiž SZIF administruje. Pochutnat si bude možné na různých druzích domácích sýrů, připraveny budou šunky, paštiky, klobásky, pečivo i cukrářské výrobky a nebudou chybět ani nápoje.

Zdroj: SZIF

 

Datum: 10.5.2019 8:00:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště