Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Výzkumný ústav živočišné výroby zajímá zlepšení kvality chovu a usnadnění práce v provozu. Jeho exponáty zažijí českou premiéru

 

Dvě zařízení posílají do boje o Zlatou medaili Animal Tech 2019 odborníci z Výzkumného ústavu živočišné výroby. Porota tak bude posuzovat jejich vzduchový filtr pro chovy prasat snižující emisní zátěž a speciální hák na pánevní zavěšení jatečních půlek skotu.

Obě zařízení se nyní testují v provozech Výzkumného ústavu. „Na veletrhu je chceme představit jako české novinky. Cílíme totiž na lepší zacházení se zvířaty i ušetření práce,“ řekl Petr Kunc z oddělení technologie a techniky chovu hospodářských zvířat výzkumného ústavu.

Vzduchový filtr snižující emisní zátěž pak čistí vzduch ve stájích s prasaty. Ventilátor žene vzduch přes vodní clonu. V ní se zachytí nečistoty, které pak technici přefiltrují. „Zařízení se pohledově ve stáji neliší od běžné ventilace, a kromě kontroly filtru a vodního okruhu nepotřebují žádnou speciální údržbu,“ dodal Kunc.

Není hák jako hák - oproti klasickému typu se hák od českých vědců skládá z těla kladky, která je uložena na kuličkovém ložisku a háku (závěsu). Výsledný typ proto díky těmto mechanickým částem zajistí snazší manipulaci s masem.

Text: Vojtěch Labuda, BVV
Foto: archiv Výzkumného ústavu živočišné výroby


Datum: 10.5.2019 8:22:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště