Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

V Brně a okolí byl spuštěn záchranný systém pro domácí mazlíčky


Domácí mazlíčci se stávají členy rodiny a většina majitelů jim chce dopřát kvalitní zdravotní péči. Jiní chtějí mít minimálně jistotu, že když se něco stane jejich mazlíčkům, bude na blízku pomoc odborníka. Na jižní Moravě to již není pouhé přání, tady se tato vize stává realitou a bude pomáhat i volně žijícím živočichům v přírodě.


Zvířecí záchranka a dispečink první pomoci pro zvířata funguje velmi podobně jako zdravotnické služby pro lidi. Sanitky jsou upravené osobní vozy, které jsou vybavené generátorem kyslíku a infuzní pumpou, takže může dojít ke stabilizaci pacienta už během přejezdu. Záchranáři tak převezou bez problémů i velkého psa, ale mají však již i zkušenost s převozem malého oslíka či ovce.

Na jižní Moravě záchranný systém doplní aplikace Zvíře+, která poskytuje řadu život zachraňujících rad a postupů, ale také kontakty a zobrazení aktuální polohy podle GPS souřadnic. V současné době je v testovacím režimu a doplňuje non-stop dispečink, kde mohou chovatelé konzultovat stav svého nemocného či zraněného zvířete. „Bude obsluhován veterinárními techniky nebo veterináři. Pokud by dispečer naznal, že jde o život ohrožující stav zvířete, vyjíždí jedna z našich sanitek a odváží pacienta na nasmlouvané pracoviště k dalšímu vyšetření,“ popisuje proces Soňa Karaivanova, manažerka projektu, která také potvrdila, že sanitka může vyjet i k dopravní nehodě, při které se zraní psí nebo kočičí pasažér.

Výjezd sanitky se záchranářem aktuálně v Brně stojí od 1 000 do 1 500 korun, v okrese Brno-venkov od 1 500 do 2 000 korun, ve zbytku kraje se cena řeší domluvou. Pokud je ve voze přítomen i lékař, platí se o 500 korun víc.

 

 

Datum: 25.4.2023 11:55:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště