Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Označení původu potravin pomáhá zákazníkům poznat i české vepřové

 

V expozici prasat na letošní Národní výstavě hospodářských zvířat jsou k vidění dvě desítky zvířat několika plemen. Jedná se především o České bílé ušlechtilé, Česká landrase, Duroc, Bílé otcovské, Pietrain a hybridní kombinace.


„Na výstavě se snažíme propagovat konzumaci českého vepřového masa,“ říká Pavla Šťastná na stánku Svazu chovatelů prasat, z.s., který se nachází v pavilonu P. Podle jejích slov je spotřeba vepřového u nás poměrně vysoká, představuje téměř 50 procent veškerého masa, nicméně ne vše je českého původu. Pryč jsou doby, kdy byla spotřeba masa pokryta z devadesáti procent z českých zdrojů. V současné době tvoří dovoz vepřového téměř polovinu.

„Myslím, že ke konzumaci českého vepřového prospěje i nové nařízení o značení potravin, které platí od dubna letošního roku,“ dodává Pavla Šťastná. „Spotřebitel tak má konečně možnost zjistit údaje o celé části potravního řetězce, tzn. kde bylo zvíře vykrmeno, poraženo a ve které zemi došlo ke konečnému zpracování a zabalení výrobku,“ dodává. Svaz také provozuje webové stránky, na kterých se fanoušci českého vepřového mohou dozvědět aktuální informace, a to jak chovatelé na www.veprovinky.cz, tak široká veřejnost na www.ceske-veprove.cz. Zde spotřebitelé najdou i přehled o zajímavých gastronomických akcích nebo osvědčené recepty.

Datum: 26.6.2015 13:15:00

Souběžně také

Mohlo by vás zajímat

Vystavovatelé

 

Fotogalerie

Facebook

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště