SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii

Maďarské chutě 7x jinak
Zemědělské marketingové centrum, které
je součástí společnosti Maďarská turistika a které pomáhá propagovat maďarské
zemědělské a potravinářské výrobky na zahraničních trzích, přivezlo letos do
Brna sedm společností z různých oblastí potravinářského průmyslu.
Na maďarském stánku v pavilonu A2 je možné objevit firmy, které nabízejí paprikové, grilovací či jablečné omáčky, produkty z vepřového a drůbežího masa, husí a kachní speciality, těstoviny, pochutiny z medu s bylinkami, tradiční trdelník či pálenku.
„Mezi
vystavovateli jsou malé rodinné firmy, ale i větší společnosti
s mnohaletou tradicí,“ říká Katalin Horvát, projektová manažerka
Zemědělského marketingového centra se sídlem v Budapešti. „Pro jednu
z firem je prezentace v Brně zahraniční premiérou,“ dodává. K rodinným
firmám patří společnost Paprissimo, která se od roku 2000 specializuje na
výrobu omáček z věhlasné maďarské papriky, grilovacích omáček a také
jablečných omáček, kterou na stánku přítomný majitel a šéfkuchař v jedné
osobě Ákos Lokodi doporučuje nejen k přírodnímu pečenému masu, ale
překvapivě i ke sladké vánočce. „Včera i dnes jsme měli na stánku velice
zajímavá setkání, na odpoledne připravujeme firemní prezentaci pro obchodní
řetězec,“ shrnuje aktuální dění Balázs Debeczeny, obchodní manažer
společnosti.
Maďarské chutě reprezentuje také společnost Marian Foods, která patří k nejstarším a největším zpracovatelům potravin v Maďarsku a nabízí širokou škálu produktů z drůbežího a vepřového masa. Pětadvacetiletou tradici má firma Tranzit Food, která se specializuje na husí a kachní produkty špičkové kvality. Po čtyři desetiletí je na trhu i skupina firem Gyermelyi, která vyrábí více než čtyřicet druhů bezvaječných a vaječných těstovin a výrobky z tvrdé pšenice. V Brně se tyto společnosti prezentují spolu s dalšími výrobci – lihovarem Szicsek, známým destiláty z různých druhů ovoce, společností Herbatea Manufaktúra, která kombinací bylinek, medu a koření vytváří speciální pochutiny, a o sladkou tečku za tímto výčtem se stará společnost Kürcsi, která nabízí lahodné trdelníky s různými příchutěmi. „I v Maďarsku, podobně jako v jiných zemích, se setkáváme s rostoucím zájmem o přírodní produkty bez konzervantů,“ říká o současném trendu Katalin Horvát, která věří, že maďarský stánek zaujme návštěvníky veletrhu pestrou nabídkou a firmy odjedou z Brna bohatší o nové kontakty.