Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

SALIMATECH
7.-9.2. 2023

Veletrh pro potravinářství a gastronomii

Pekař roku 2014: včera losování, dnes ostrý start

 

První dějství dovednostní soutěže o národní titul „Pekař roku 2014 – kategorie junior“, které začalo včera odpoledne v pavilonu V, by se dalo s trochou nadsázky nazvat klidem před bouří. Jedinou ozdobou pekařských stolů byla označení od jedničky do patnáctky odpovídající počtu finalistů, v těsném sousedství si soutěžící losovali startovní čísla. Dnes, úderem desáté hodiny to však vypuklo naostro – mladí pekaři budou soutěžit ve výrobě chleba a běžného pečiva, ve čtvrtek ve výrobě vánoček a koláčků a odpoledne se pokusí šest pekařů překonat rekord v pletení třiceti pletýnek na čas pod odborným dohledem pelhřimovské agentury Dobrý den. Dosud platný rekord z roku 2012 je 4 minuty a 5 sekund. 


Již 19. ročníku soutěže, kterou každoročně vyhlašuje Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice jako odborný garant Mezinárodního veletrhu mlynářství, pekařství a cukrářství MBK, se letos zúčastní 15 pekařských talentů - 3 chlapci a 12 děvčat – z potravinářských škol v Brně, Českých Budějovicích, Jeseníku, Kroměříže, Nové Paky, Opavy, Pardubic, Smiřic a Valašského Meziříčí. Před zraky porotců i návštěvníků bude každý soutěžící vyrábět čtyři kusy pšenično-žitného chleba, ručně tvarované běžné pečivo v časovém limitu, ručně pletené vánočky a velké chodské, dožínkové koláče. 

Již včera si návštěvníci mohli prohlédnout devět cukrářských a čtyři pekařské výrobky, které bude v nejbližších dnech porota posuzovat v soutěži Atraktivní výrobek roku 2014. Pohled do vitrín naznačuje, že se jedná nejen o chutná, ale současně i malá umělecká díla, jejichž výroba mohla trvat týdny. Zvířátka z  marcipánu před očima ožívají, svatební dort je skutečným sladkým pokušením a černobílá šachovnice vypadá tak hodnověrně, že by ji jako dárek k narozeninám určitě neodmítl ani sám šachový velmistr Garri Kasparov.   

Cílem dovednostní soutěže Pekař roku je zejména propagace pekařského řemesla, odborný růst soutěžících, zvyšování jejich zručnosti, motivace a upevnění zájmu o daný obor. Talentovaní pekaři mohou také zaujmout budoucí zaměstnavatele. O šikovné vyučené pekaře bývá zájem a obvykle jsou i dobře placeni. Také proto, že pekařem se dnes učí v České republice jen kolem šesti set žáků, což je pro obor s dvaceti tisíci zaměstnanci poměrně málo.

Datum: 26.2.2014 14:58:00

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště