SALIMATECH
7.-9.2. 2023
Veletrh pro potravinářství a gastronomii
Problémem v pečivu není lepek, ale jeho zpracování
Pokud chcete zhubnout, nejezte chléb a rohlíky. S touto radou se setkáváme v dietních příručkách poměrně často. Podle zástupkyně Breadway Stores Moniky Pružinské však při dietě není problém samotné pečivo. „Záleží spíše na způsobu zpracování. Bohužel při současném tlaku na rychlost se ovšem kvalita degraduje,“ tvrdí. V Breadway Stores však nabízí takové pečivo, které vyhoví i přísným dietářům.
Jak byste popsala koncept
Breadway Stores?
Jednoznačně moderní bistro – jsme pekárna s kavárnou,
ale naleznete u nás polévky, saláty, sandwiche, dezerty, nebo také domácí
paštiky a další naše výrobky. Můžete se u nás zastavit pro snídani, svačinu, na
lehký oběd, nebo si nakoupit na večerní mlsání na doma.
Který z vašich
výrobků považujete za váš největší skvost?
Podle prodejů je to čokoládová tyčinka s hořkou
čokoládou, ale reálně je to Švýcarský kroucený chléb, který prochází procesem pomalé
fermentace, to je určitě naše vlajková loď v pekařských výrobcích.
Z ostatního sortimentu jsou pro mě speciální kachní rillettes a jahodová
marmeláda, to jsou výrobky, po kterých sáhnu, když jdu náš koncept představit
obchodnímu partnerovi.
V čem jsou vaše výrobky
speciální?
Všechny výrobky jsou české, poctivé, „čisté“ – zdráhám se
použít slovo zdravé, ale nepoužíváme konzervanty, „éčka“, sladidla a podobně. Používáme
velmi kvalitní suroviny, šetrné metody zpracování, nepřidáváme do výrobků nic,
co bychom sami nechtěli konzumovat.
Jsou produkty
z Breadway Stores vhodné pro lidi, kteří se chtějí zdravě stravovat?
To je těžká otázka. Zkusím to popsat jednoduše – náš chléb fermentuje
velmi dlouhou dobu, má vysoký obsah vody, je lépe stravitelný než běžné pečivo.
Když si k němu dám rajče ze zahrady, zavařenou okurku, nějakou naši
paštiku a třeba malou Plzeň, tak to vnímám jako zdravou, normální večeři. Dnes
je hodně lidí, kteří ze stravy z různých, nejen zdravotních důvodů vyřazují
pečivo – já jsem toho názoru, že není problém lepek v pečivu, ale průmyslové
zpracování, které nejen u pečiva, ale u všech produktů, při současném tlaku na
rychlost zpracování a nízkou cenu finálních výrobků nutně ten konečný výrobek
degradují. Ale toto by byla dlouhá debata. Doporučuji si na toto téma spíše
přečíst nějaké články, buď tento,
nebo třeba knihu
Dilema všežravce.
Plánujete do budoucna otevřít i další prodejny kromě těch v Praze a
Brně?
V Brně
bude od května pět míst, kde bude možné zakoupit naše výrobky, budou pod
značkou BWS partner, přehled najdete na www.breadwaystores.com. Jsme aktivní
v Bratislavě a v Plzni, to jsou další místa, kde chceme působit a
jsme otevření franchisovým partnerům.
Jak fungují vaše
cateringové služby? Jak postupuje zákazník, který by si u Breadway Stores chtěl
objednat vaše výrobky na soukromou akci?
Nejjednoduší
je napsat e-mail na objednavky@breadwaystores.com nebo se domluvit na prodejně
v Hybešově ulici v Brně – denně takto chystáme hlavně štrúdly, tapas, což jsou takové
speciální minichlebíčky na našem pečivu, či sendviče… Firmám pak zajišťujeme
nabídky na míru, nejčastěji coffee breaks, nebo občerstvení pro firemní akce
formou sendvičů apod. Na hlavní firemní prodejnu v Hybešově jezdí i menší
odběratelé, kteří naše pečivo a výrobky mají ve svých provozech.
Na co se mohou návštěvníci veletrhu těšit u vašeho stánku?
Jsme součástí projektu Packaging Live, kde bude ukázka
balení pečiva pomocí robotizace. Při chodu linky bude ochutnávka pečiva, a
pokud budete mít zájem o více informací, můžete se vedle zastavit na kávu přímo
ve stánku Breadway Stores.