Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

Silva Regina
7.-11.4. 2024

Mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh

Přijďte, zážitků bude plno i pro děti

 

Pánové na veletrzích Silva Regina, Techagro a Biomasa (videopozvánka zde) ocení perfektní stroje, technologie a novinky ze všechn oborů, dámy se pokochají statnými lesníky a nemusíte se bát vzít na výstaviště i děti. Čím se zabaví? Je toho dost, určitě si vyhraďte minimálně jeden celý den.

 

Když si borci vezmou do parády kmen

Jak z kusu dřeva vykouzlit s „motorkou“ během pár minut krásnou sochu nebo co nejrychleji přeseknout kmen nastojato i naležato? To uvidíte v závodech Czech Cup Silva Regina v populární dřevorubeckém sportu STIHL® TIMBERSPORTS®. Letošní ročník se pyšní rekordním počtem závodníků z celé České republiky včetně členů národního týmu v čele s Martinem Komárkem.  Ve čtyřech disciplínách se utká 18 závodníků. Soutěž představuje začátek 8 kvalifikací pro letošní mistrovství ČR. Novinkou je štafeta národního týmu, v níž Češi patří mezi nejlepší Evropské týmy. V divácky atraktivním sportu se soutěžící utkají při přesekávání kmene nastojato i naležato, řezání motorovou i ruční pilou. Přímo vicemistr světa Martin Komárek pak předvede řezání pilou s velkým výkonem a přesekávání ve výšce. Nově budou Timbersportu věnovány na veletrhu čtyři dny. Uvedený závod se uskuteční 10. dubna 2018 od 12 hodin na prostranství před pavilonem Z. V dalších dnech se návštěvníci mohou těšit na sportovně zábavnou show se soutěžemi pro diváky a ukázky dřevosochání s motorovou pilou.

Sekera sviští vzduchem

Vypadá to velmi nebezpečně, ale když to někdo umí… hod oboustrannou sekerou na terč. Pro rodiče i děti je to velká podívaná. V neděli a pondělí se na výstavišti uskuteční závod Brněnská sekera, který vždy vzbuzoval velký zájem diváků. Letošní obsazení je navíc mezinárodní. Odvážné vrhače najdete na travnaté ploše u pavilonů M a Y.

Trocha historie

Na zemědělských a lesnických veletrzích nepřijdou zkrátka ani milovníci historie. V montované hale K najdou velkou výstavu historických strojů, traktory a kombajn. Na návštěvníky čekají také historické lovecké kočáry z přelomu 19. a 20. století.  Prohlédnout si mohou kočár Mylord grande, který v roce 1914 vyrobila pražská c.k. dvorní továrna Petr Klubal a spol. Na přelomu století patřil tento typ kočárů k oblíbencům panských a císařských rodin, velmi často ho ale používal také první prezident Československa Tomáš Garrigue Masaryk.

Traktor pod nadvládou GPS

Kdo viděl videopozvánku na veletrhy Techagro, Biomasa a Silva Regina, ví, že hlavní roli v něm hraje „chytrý traktor“. Jak to doopravdy vypadá, když stroj řídí navigace, uvidíte na vlastní oči u pavilonu Z. Naprogramovaný stroj podle zadaných GPS souřadnic musí projet naplánovanou trasu mezi kužely, řidič jej pouze nastartuje. Přijďte se podívat, opravdu se nesplete.

Zvířata, i grónská

Svoje místo budou mít na výstavišti i hospodářská zvířata. Před pavilonem H bude vystaveno přes šedesát kusů skotu, ovcí, koz a prasat. Přes faunu se podíváte i do Grónska – v pavilonu Z bude přichystaná výstava Zvěř Grónska a najdete ji na stánku Safari Club International - Bohemia Chapter. Ze severských živočichů uvidíte preparátů-trofejí pižmoně, soba karibu, kura sněžného, polárního zajíce či sovice sněžné. Uvidíte ale také lva, tři lvice, krokodýla, leoparda nebo dikobraze. Kdo by si chtěl nějaké zvířátko v lese nalákat, může okouknout triky vábení, které každý den předvede Petr Joo. Chybět nesmí myslivečtí psi, ti se také několikrát denně objeví na pódiu U Lípy v „zetku“, spolu s trubači a sokolníky.

Včelí poklady

Na galerii pavilonu C se uskuteční velká včelařská výstava spojená s prodejem veškerých včelích produktů a výrobků z nich. Chybět tak nebudou kvalitní medy, medoviny nebo kosmetika z medu. K dispozici bude také bohatá přehlídka vybavení pro včelaře, včetně nádob, uzávěrů, úlů či krmení pro včely. Výstava je tak vhodná i pro ty, kteří chtějí s včelařením teprve začít. Konat se budou soutěže medovin, při kterých se návštěvníci budou moci zapojit do ochutnávání soutěžních vzorků.

Jak si žije půda

Co se děje v zemi, jak složitý je kořenový systém, jací živočichové v ní žijí a jak je tato symbióza pro půdu důležitá, ukáže speciální expozice v pavilonu C. Projekt, za nímž stojí brněnská firma Agrointeg spolu s řadou odborníků z výzkumných ústavů, univerzit i firem zabývajících se zejména kompostování, chce připomenout, že jen zdravá půda je dobrá. Aby dovedla i nadále živit populaci nebo – což je momentálně velmi aktuální – zadržet v sobě dostatek vody. A půdu ve skvělé kondici udrží jen návrat kvalitní organické složky. „Všichni vnímáme půdu jako automatickou záležitost, to je problém naší doby,“ říká k tomu Jiří Šrefl z Agroitegu. Expozici doplní řada přednášek.

Zemědělství žije! A moderně

Odborníků a kvalifikovaných lidí, kteří navíc ovládají moderní technologie, je v zemědělství velký nedostatek. Firmy si je přetahují a ze škol středních i vysokých jich vychází velmi málo. Že jde o dobré zaměstnání s velkým potenciálem, které navíc v dnešní době už rozhodně „nepáchne“, vysvětluje projekt Zemědělství žije moderně, který právě na popud zoufalých zemědělců vytvořil Zemědělský svaz České republiky. „Dnešní děti nepoznají rozdíl mezi senem a slámou, nerozeznají druhy obilí a ze strojů znají jen kombajn,“ vysvětluje další důvody besed Soňa Jelínková ze svazu. Právě na nich zdůrazňují, že moderní technologie vládnou oboru víc, než se dostane k laické veřejnosti. Dnes podniky neshání jen pomocné síly do kravínů, ale hlavně techniky, kteří dovedou programovat, nastavovat systémy a pracovat s nimi. Přednášky, soutěže a zajímavé informace získají zájemci v pavilonu P.

Lesní pedagogika

Dětem se v pavilonu Z budou věnovat lesníci a myslivci. Po celou dobu konání veletrhu bude probíhat na 1. galerii pavilonu Z program pro děti, který interaktivní formou přiblíží účastníkům zajímavé informace o lese. Akce je ukázkou lesní pedagogiky.

Děti si hrají, rodiče mlsají

A když už budou potomky i vás bolet nohy, stačí zamířit do odpočinkové zóny – na veletrzích jsou připraveny dětské koutky. Ten pod hlavičkou slavného výrobce John Deere najdete v hale K, druhý v pavilonu Z v rámci Silva Regina. A zatímco si děti budou hrát, můžete ochutnat zvěřinové speciality hned ve třech restauracích.

Datum: 29.3.2018 14:15:00

Současně také

Mohlo by vás zajímat

Vybíráme z firem

 

Facebook

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště