Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

TECHAGRO
3.-7.4. 2016

Mezinárodní veletrh zemědělské techniky

TOP-PHOS® technologie

PROFIL EXPONÁTU

Exponát: TOP-PHOS® technologie
Umístění: Pav. C, st. č. 012
Výrobce: TIMAC AGRO Düngemittelproduktions und Handels GmBH
Vystavovatel: TIMAC Agro Czech s.r.o.

Stručná charakteristika exponátu

Top-Phos® je prvním průlomovým řešením v oblasti výživy rostlin fosforem od roku 1960, kdy se začal rozvoj výroby MAP a DAP. Patentovaná technologie představuje unikátní inovaci (č. patentu EP 2521703/2011) ve zvýšení využitelnosti fosforu plodinami nezávisle na pH půdy.

Rozpustný anorganický fosfor v granulích hnojiva je přes kalciový můstek chráněn organickou vazbou (P–Ca–organický komplex), dostatečně silnou k tomu, aby nedošlo k jeho transformaci na nerozpustné, a tedy pro rostliny nepřijatelné formy fosforu. Na druhou stranu je však tato vazba adekvátně slabá na to, aby působením kořenového exudátu došlo k uvolnění rozpustného anorganického fosforu a jeho příjmu rostlinou. Tato technologie chrání vodorozpustný fosfor, přístupný pro rostliny, před vysrážením a znepřístupněním pro pěstované plodiny. Ve srovnání s konvenčními fosforečnými hnojivy zachovávají hnojiva s technologií Top-Phos (hnojiva Top-Phos) fosfor ve vodorozpustné, pro rostliny přijatelné formě po celou vegetační dobu. Svým specifickým složením zajišťují dlouhodobou přijatelnost fosforu z půdního roztoku v celé šíři půdních podmínek bez ohledu na půdní reakci.

Specifikace předností ve srovnání s konkurencí

Aplikační přednosti produktů s technologií Top-Phos se projevují komplexem multiplikačních účinků, jejichž výsledkem je lepší ekonomická efektivnost hnojení. Pro rostliny je dlouhodobě přístupno více než 70 % fosforu ve srovnání s 25–30 % u konvenčních fosforečných hnojiv (Giovannini et al., 2013; Babiánek et al., 2014). Organicky chráněný fosfor nepodléhá rozkladu a jeho přijetí rostlinami na rozdíl od ostatních fosforečných hnojiv není závislé na pH. Podstatně lepší využitelnost fosforu minimalizuje eutrofizaci vod způsobenou nevyužitým fosforem a přispívá k ekologizaci hnojení a výživy rostlin. Efektivnější transformace fosforu z půdy do rostliny snižuje potřebu fosforu na jednotku plochy, a šetří tak tuto deficitní živinu pro další generace. Hnojiva Top-Phos s vysokou využitelností P zajišťují, ve srovnání s konvenčními fosforečnými hnojivy, lepší dotování potravinového řetězce tímto minerálním prvkem, a přispívají tak k prevenci výskytu nedostatku fosforu ve výživě lidí.

Foto

Mohlo by vás zajímat

Facebook

Fotogalerie

Video

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště