Vařme z regionálních potravin. Jde to!
Nedělní oběd, rodinná oslava nebo výročí. Každá příležitost se nám spojí s dobrým jídlem. Je však bezohledné, abychom Marušku posílali pro jahody do skleníků ve Španělsku už na jaře. Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec proto u příležitosti veletrhů Animal Tech, Národní výstavy hospodářských zvířat a Národní výstavy myslivosti připravuje gastro soutěž s regionálními potravinami. Do poroty usedne také Ludwig Westermair, s nímž spolupracoval Zdeněk Pohlreich, nebo Petr Jonáš, první MasterChef.
Na brněnském výstavišti se o titul ve speciálním kuchyňském studiu v pavilonu G1 utká sedm gastronomických škol z Jihomoravského kraje. Letošní ústřední téma se nese v duchu sezónnosti a zaměření na region. „Vařit sezónně je nastupující trend, kterým se chlubí stále více českých podniků. Chceme proto lidem ukázat, že lokální plodiny jsou trendy a mají u nich doma místo,“ řekla organizátorka kuchyňského studia v pavilonu G1 Iveta Vaňková a klade otázku, proč se dováží tolik potravin z ciziny, když v Česku jsou skvělé plodiny.
„V Česku máme skvělé plodiny, tak proč dovážíme hodně potravin z ciziny?“
Iveta Vaňková, vedoucí provozu hotelu a stravovacího úseku SŠ Bzenec
Studenti mají dveře otevřené kreativitě. Svůj soutěžní pokrm mohou uvařit z čehokoliv, musí však naplnit kritéria soutěže. „Hlavní složkou bude vepřová panenka, sušené ovoce a ořechy. Jedná se totiž o potraviny, které v tomto ročním období sklízí úspěch,“ uvedla Vaňková. Soutěžící mohou zapojit také například sezónní zeleninu, která má nyní své místo v každé kuchyni při regionálním vaření.
Diváci budou moci přihlížet samotnému vaření i prezentaci studentů. Kuchyňské studiu bude uzpůsobeno, aby divákům neuniklo jediné prsknutí na pánvi, šlehání krému či finální posyp dezertu kakaem a pečlivé servírování. V odborné porotě poté usednou kulinářští praktici a školní mistři a mistryně. „Studentům ohodnotí jídlo také rakouský kuchař Ludwig Westermair, u kterého vařil Zdeněk Pohlreich,“ dodala Vaňková. Do poroty zasedne i Petr Jonáš, první český MasterChef. Soutěž studentů a vaření z regionálních potravin podporuje Jihomoravský kraj.
Studentské gastronomické klání
Kuchyňské studio v pavilonu G1
- Neděle 12. května: 10:00 a 14:00 Kulinářská show
- Pondělí 13. května: od 9:00 3. ročník gastronomické soutěže mladých odborníků O pohár hejtmana Jihomoravského kraje
- Úterý 14. května: od 9:00 Prezentace středních odborných škol Jihomoravského kraje – obor cukrář
- Středa 15. května: od 9:00 Prezentace středních odborných škol Jihomoravského kraje - obor zahradník
Text: Vojtěch Labuda, BVV
Ilustrační fotografie: BVV
NVM
Pro vystavovatele
Pro novináře
Partneři veletrhu
Souběžně také
Mohlo by vás zajímat
Vystavovatelé