Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

31. výstava MINERÁLY BRNO 2014 začne o třetím listopadovém víkendu

 

Výstava MINERÁLY BRNO proběhne 15. a 16. listopadu 2014 již po jednatřicáté. Aktuálně je na výstavu přihlášeno přes 170 vystavovatelů většinou z České republiky, významný je počet vystavovatelů z Polska, Slovenska a Maďarska, dále jsou přihlášeni vystavovatelé z Německa, Rakouska, Itálie, Indie a Rumunska. 

Novinky a zajímavosti vystavovatelů

Pro návštěvníky výstavy Minerály Brno bude k dispozici především sortiment šperků včetně autorských originálů, opracované kameny, sběratelské kameny, fosilie, přírodniny i odborná literatura. Zakoupit bude možné také výrobky, dekorační předměty a bytové doplňky z drahých kamenů a minerálů. K vidění a koupi budou mimo jiné drahé kameny a šperky z Perušperky s kamenem larimar z Dominikánské republikyšperky s českými granáty a vltavíny,  originální cínové šperky s minerály, autorské šperky zhotovené drátovací technikou, fusing či tiffany technikou, broušené šperkové kameny, acháty z českých i světových lokalit, rudé acháty z Argentiny,  třpytivé kaktus ametysty  a sugility z JAR, vybroušené ohnivé opály z Madagaskaru, Gem silica, modré a sytě růžové opály z Peru, fosilizované korály z Indonézie, prehnity, labradority, nové oranžové opály z Madagaskaru, vesuviány z Pakistánu, malinové křemeny, nuummit, dinosauří kosti či zkamenělé šišky, nový sběratelsky zajímavý materiál z Ruska - malinově zbarvené krystaly turmalínů, danburity a hambergity, investiční vzorky zlata, meteority, etiopské opály či ametysty.  

Minerály Brno jsou také místem setkání a burzou sběratelů, kteří jistě přijedou se zajímavými vzorky ze svých sbírek minerálů ať už vlastnoručně nalezených nebo zakoupených na mineralogických výstavách.

MINERÁLY BRNO budou určitě také inspirací pro vybavení interiéru. Pro ty, kdo se rádi obklopují drahými kameny a výrobky z nich, bude na výstavě možné zakoupit např. ametystové geody, misky, poháry, vázy, hodiny a další doplňky z aragonitu, svícny, figurky nebo obrazy či hodiny zhotovené z drahých kamenů.

Doprovodná výstava o minerálech Jesenicka

Doprovodná výstava je letos věnovaná mineralogickému bohatství Jesenicka. Ve vitrínách bude ke zhlédnutí na 500 vzorků minerálů a zpracovaných kamenů. Zastoupeny budou vzorky ze známých rudních ložisek Zlaté Hory, Horní Benešov, Horní Město, Zálesí, Horní Hoštice nebo Nová Ves u Rýmařova, lokalit kontaktních minerálů - Žulová, Vápenná, pegmatitů - Maršíkov, Vernířovice, ale i minerály metamorfovaných hornin - Zlatý Chlum, Sobotín, Petrov nad Desnou, Nový Malín, Branná, Krásné u Šumperka či alpských asociací - Vernířovice, Sobotín. Výstava obsáhne kromě Jesenicka i mineralogické lokality Rychlebských hor a Šumperska.

Ze zajímavých exponátů, se kterými se návštěvníci budou moci na výstavě seznámit, stojí za zmínku vzácný berlinit nebo až 1 cm velké plíšky zlata, bude možné zhlédnout velmi kvalitní vzorky cerusitu, anglesitu, pyromorfitu nebo v ČR vzácného dundasitu. K vidění bude nikelín, skutterudit, clausthalit a ryzí stříbro či vzácný jordanit, minerály stříbra a jedinečné ukázky hnědého pyromorfitu, dále budou zastoupeny unikátní pseudomorfózy křemene po kalcitu a zejména barytu. Za zhlédnutí budou určitě stát raritní ukázky zlata a doprovodných teluridů nebo granáty – almandiny.

Z nerudních minerálů jistě zaujmou krásné velké krystaly epidotu, magnetitu, granátu nebo drúzové vzorky s epidoty, vesuviany a hesonity. Chybět nebudou ani beryly a chrysoberyly nebo křišťály, jistě vyniknou také vzorky malachitu a chryzokolu a drúzy křemene či krásné a málo známé ukázky prehnitu, rutilu a červeného anatasu.

Výstavu věnovanou minerálům Jesenicka doplní expozice šperkových kamenů současnosti a ukázky tvorby světově proslulého šperkaře Karla Votipky.

 

MINERÁLY BRNO, 31. mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin
15. - 16. 11. 2014
Brněnské výstaviště, pavilon B
Otevírací doba: Sobota: 9 - 17 h , Neděle: 9 - 16 h

Vstupné: 80 Kč, zlevněné 40 Kč






 

 

 

 

 

Datum: 21.10.2014 9:31:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště