Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

MINERÁLY BRNO podruhé společně s ochutnávkou vín soutěže GRAND PRIX VINEX

 

Již necelé 2 týdny zbývají do zahájení 32. mezinárodní prodejní výstavy minerálů, fosilií, šperků a přírodnin MINERÁLY BRNO, která proběhne na brněnském výstavišti v pavilonu B o víkendu 23. - 24. května 2015. Na výstavu je aktuálně přihlášeno téměř 170 vystavovatelů většinou z České republiky, dále ze Slovenska, Maďarska, Bulharska, Německa, Polska, Indie, Itálie a Litvy. Na výstavě budou k vidění a koupi šperky a autorské šperky, opracované kameny, sběratelské kameny, fosilie, přírodniny, dekorační předměty a bytové doplňky z drahých kamenů a minerálů, odborná literatura nebo mineralogické a geologické vybavení.

Novinky a zajímavosti vystavovatelů

Na stáncích vystavovatelů se můžete těšit na nové acháty a sběratelské minerály z českých i světových lokalit, drahé kameny a šperky z Peru, broušené drahé kameny, vltavíny a šperky z vltavínů a českých granátů, nové šperkové kameny z USA – tyrkysy z Arizony a Nevady, wonder stone, indian paint stone či dendritické acháty z Oregonu. Z autorských šperků tu budou cínové šperky s drahými kameny a minerály, šperky z chirurgické oceli, originální šperky s drahými kameny ve staromědi či šperky zhotovované různými šperkařskými technikami - jako např. beadweaving, tiffany, ketlované či smaltované šperky.

Více o vystavovatelích a jejich nabízeném sortimentu se dočtete v Zajímavostech vystavovatelů na webu výstavy.

MINERÁLY BRNO spolu s ochutnávkou vín

Návštěvníci budou moci nejen obdivovat a zakoupit šperky či kameny do sbírky nebo jako dekoraci do interiéru, ale také ochutnat vína, která se zúčastnila mezinárodní soutěže GRAND PRIX VINEX 2015. Souběžně s výstavou MINERÁLY BRNO se totiž na galerii pavilonu B uskuteční veřejná ochutnávka vín, která ve 22. ročníku této prestižní soutěže získala vysoké bodové ohodnocení. Cílem této soutěže je každoročně profesionálně ohodnotit a ocenit nejlepší evropská a světová vína dostupná na středoevropském trhu. Návštěvníci si budou moci vybrat k ochutnávce z bezmála 400 vzorků vín nejen z České republiky, ale také z Rakouska, Maďarska, Německa nebo Polska, Argentiny či Nového Zélandu.

Championem GRAND PRIX VINEX 2015 se stal Tokaj z Maďarska, národním vítězem ČR je víno z vinařství Winberg Mikulov

Ve dnech 28. a 29. dubna se v Národním vinařském centru ve Valticích uskutečnilo odborné hodnocení 22. ročníku mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX VINEX. Ocenění od špičkových mezinárodních degustátorů se dočkal Tokaj z Maďarska, který si odnesl titul Champion, dle dosaženého bodového ohodnocení byly nejlepším vínům uděleny zlaté a stříbrné medaile, 10 vín získalo dokonce velkou zlatou medaili. V pavilonu B budou k ochutnání vína, která získají minimálně 80 bodů.

Vína v soutěži procházejí přísným hodnocením a jen ta nejlepší dostávají medaile. Udělovány jsou stříbrné, zlaté a velké zlaté medaile, přičemž bodové ohodnocení odpovídá mezinárodním zvyklostem. Hlavními oceněními soutěže jsou „Champion“, dále vítězové jednotlivých kategorií, nejlépe hodnocená kolekce vín a národní vítězové pro země, které přihlásily min. 10 vín. Výrobci těchto vín získávají prestižní ceny v podobě skleněných pohárů od světoznámého designéra Bořka Šípka.

Ve Valticích byly oznámeny i první neoficiální výsledky r. 2015:
Vítěz kategorie A1 (bílá vína suchá): Veltlínské zelené pozdní sběr, 2013, výrobce Víno Mikulov s.r.o., ČR
Vítěz kategorie A2 (bílá vína polosuchá): Cabernet Blanc 2014, výrobce Weingut Anselmann, Německo
Vítěz kategorie A3 (bílá vína polosladká): Rulandské bílé pozdní sběr 2013, výrobce WINBERG Mikulov, s.r.o. Toto víno se stalo národním vítězem - nejlépe hodnoceným vínem z ČR.
Vítěz kategorie B2 (růžová vína ostatní): Merlot Rosé 2013, Víno Rovenius s.r.o., ČR
Vítěz kategorie C1 (červená vína suchá): 1865 Single Vineyards Carmenére, 2012, Chile, dovozce firma Adveal s.r.o.
CHAMPION a Vítěz kategorie D (vína přírodně sladká): Tokaji Késöi Arany 2013, Tokaj Kereskedöház Zrt, Maďarsko
Vítěz kategorie F (šumivá vína): Louis Girardot brut 2010, BOHEMIA SEKT s.r.o., ČR

Celkové oficiální výsledky soutěže, včetně udělení jednotlivých medailí a dalších cen budou zveřejněny v oficiálním katalogu soutěže.

Veřejnost bude mít příležitost seznámit se nejen s oceněnými víny na brněnském výstavišti na galerii pavilonu B ve dnech 23. a 24. května 2015 v rámci mezinárodní výstavy MINERÁLY BRNO.

 

MINERÁLY BRNO a GRAND PRIX VINEX
23. - 24. 5. 2015
Brněnské výstaviště, pavilon B
otevírací doba MINERÁLY BRNO: sobota 9 – 17 hod., neděle 9 – 16 hod.
otevírací doba GRAND PRIX VINEX: sobota 10 – 17 hod., neděle 10 – 16 hod.
vstupné: 80 Kč, zlevněné 40 Kč
Vstupenka platí pro obě akce

 

Datum: 7.5.2015 15:11:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště