Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

Listopadová doprovodná výstava Minerálů Brno bude věnována mineralogickým zajímavostem bývalých sovětských zemí

 

33. mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin MINERÁLY BRNO se uskuteční v termínu od 14. - 15. listopadu 2015. Součástí podzimní výstavy bude opět tematická doprovodná výstava, která se letos zaměří na rozsáhlé území bývalého Sovětského svazu. Návštěvníci se seznámí s geologií této oblasti a mineralogií jednotlivých nejvýznamnějších lokalit a ložisek, ze kterých pocházely nerosty světové úrovně. Z řady lokalit je známo mnoho minerálů pro mineralogický systém zcela nových.

Výstava představí nejzajímavější, a často i vědecky mimořádně hodnotný mineralogický materiál, který tyto lokality v minulosti poskytovaly. Výstava je koncipována regionálně a ty skutečně nejbohatší regiony budou často zastoupeny i mnoha desítkami ukázek zajímavých nerostů.

Z nejobsáhleji zastoupených regionů jde o:

Kolský poloostrov - Chibinský, Lovozerský a Kovdorský masiv, včetně pohoří Keyvy, odkud pochází krásně zbarvené krystaly amazonitu nebo ukázky luxusních staurolitů, které dodnes nemají na mineralogickém trhu konkurenci.

staurolit, pohoří Kejvy, poloostrov Kola, Rusko 

amazonit, Parusnaya, pohoří Kejvy, poloostrov Kola, Rusko


Murunský masív v Jakutsku – naleziště čaroitu a jeho doprovodných minerálů
Dalněgorsk – bohaté polymetalické - rudné ložisko a ložisko surovin boru na Dálném východě
Siněrečenskoe – skarnová lokalita nedaleko Dalněgorska – vynikající ukázky granátů a zeleného křemene – prasemu  
Vodinskoe – lokalita, odkud pochází krásné ukázky krystalů ryzí síry – často i v gemologicky naprosto čisté kvalitě, spolu s kalcitem a modrými krystaly celestinu. V současnosti jde o jednoznačně nejkvalitnější vzorky ryzí síry (krystaly až přes 5 cm délky) na mineralogickém trhu.

 

síra, Vodinskoe, Povolží

 

síra, Vodinskoe, Povolží

Uralská ložiska a lokality – budou zastoupena nalezišti na Připolárním Uralu s vynikajícími lesklými krystaly křišťálů, záhněd, titanitů, anatasů a dalších, nebo středouralskými výskyty zirkonů, smaragdů, turmalínů, ametystů, topazů a mnoha jiných minerálů.

Z bývalých středoasijských republik:
Kazachstán – acháty z oblasti Semipalatinska a různé variety křemene
Sokolovsko-Sarbajskoe – rudní ložisko s kvalitními zeolity a ryzím stříbrem
Džezkazgan – velmi bohatá lokalita s výjimečnými ukázkami krystalovaných bornitů, chalkozinů, průhledných gemologických sfaleritů (kleofánů) a vynikajících bohatých ukázek ryzí mědi či stříbra.
Také ostatní středoasijské země budou prezentovány tím nejlepším, co v minulosti poskytovaly, např. turkmenské celestiny, kirgizské antimonity, rumělky, wakabayašilit, getchellit a další.
Tadžikistánu budou dominovat ukázky z morénového výskytu mnoha vzácných či poprvé odsud popsaných minerálů jako baratovit, hejtmanit, turkestanit, tadžikit, miserit atd.
Kavkazské republiky budou nejvíce reprezentovány skarnovým ložiskem Daškezan – krystalovaný magnetit, ametyst, epidot, apatit, i typickými ukázkami obsidiánů. Ze severokavkazského (již ruského) území zaujmou jistě krásné krystalované auripigmenty a také velké čiré krystaly nahnědlého barytu gemologické kvality.

I z ostatních území bývalého Sovětského svazu budou k vidění zajímavé a pro zdejší lokality typické minerály.

Doprovodná výstava vzniká opět za odborné spolupráce s RNDr. Luďkem Kráčmarem, partnerem výstavy MINERÁLY BRNO. 

Foto: Radek Votava

 

 

 

 

 

 

 

Datum: 19.6.2015 16:59:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště