Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

Výstava autorských šperků Lady Vosejpkové na listopadových Minerálech Brno

 

Při loňské doprovodné výstavě jsme začali s představováním významných osobností českého designového šperku – návštěvníci měli možnost seznámit se s díly světově proslulého šperkaře Karla Votipky - a letos navážeme ukázkami tvorby autorské šperkařky Lady Vosejpkové.

Paní Lada Vosejpková založila svůj ateliér v Plzni v roce 1990 a od té doby se věnuje vlastní šperkařské tvorbě. Jejím oblíbeným kovem je stříbro, které zpracovává technikou natavení. Nehladký a zpravidla nelesklý povrch je pro její šperky i větší objekty charakteristický. Hru lesků a temných tónů stříbra někdy oživuje tenkou linkou nebo plátkem zlata, jindy je kovová hmota a tlumená barevnost podtržena barevným nebo třpytivým kamenem, smaltem či hedvábím.

Dominantou šperků Lady Vosejpkové je obvykle kámen. Kameny jsou pro ni fascinujícími výtvory přírody, které ji stále okouzlují a inspirují svými rozličnými barvami, tvary a strukturami. Používá je vybroušené do fasetovaných výbrusů i muglí, tromlované, často také v surovém neopracovaném stavu. V každém kameni je ukryta krása, někdy je patrna už v surovém tvaru, jindy se objeví až po vybroušení.

Od poloviny devadesátých let spolupracuje s Oděvním ateliérem ŠaT, nyní s Ateliérem Tomandlová www.ateliertomandlova.cz  z Chebu. Společně pořádají několikrát ročně přehlídky a jarní a podzimní prodejní výstavu v ateliéru paní Vosejpkové v Plzni. Pro Oděvní ateliér Lenky Tomandlové je charakteristické používání výhradně přírodních materiálů - převážně lnu, vlny a hedvábí, citlivé zacházení s materiálem, svěží a nositelné nápady a také kvalitní krejčovské zpracování. V průběhu let   z této spolupráce vzešla společná díla „šperkošatů“, kde šperk je nedílnou součástí oděvu, a modely  doplněné stříbrnými nebo kamennými knoflíky.

Kromě šperků vytváří Lada Vosejpková i drobné předměty: svícny, vázičky, misky, těžítka, slánky, obaly na sirky apod. Všechny její šperky a objekty vyrobené z drahých kovů jsou v souladu se zákonem ČR označeny výrobní značkou L.V a řádně opuncovány.

V roce 2009 začala experimentovat s lehaným a spékaným sklem a jeho propojením se stříbrem a přírodními kameny.

Jejím nejoblíbenějším materiálem zůstává stříbro. Všelijak je vrství, prořezává, natavuje a nakonec patinuje. Občas jej kombinuje se žlutým zlatem, a často s kameny.

S tvorbou paní Vosejpkové se můžete setkat na výstavách jak v České republice, tak v zahraničí.

Zdroj: www.ladavosejpkova.cz, www.kuskovu.cz 


foto: Eva Hajšmanová

foto: Eva Hajšmanová

foto: Eva Hajšmanová

foto: Eva Hajšmanová



 

Datum: 2.9.2015 13:08:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště