Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

Doprovodná výstava k podzimním Minerálům Brno 2016 - Barevné kouzlo křemene

Podobně jako v minulých letech, se i tento rok během podzimních Minerálů Brno budou moci návštěvníci těšit na další doprovodnou výstavu. Ta bude tentokráte zaměřena na velmi širokou a pestrou skupinu křemene. Pod touto skupinou si můžeme představit nejen běžně známé barevné variety křemene, jako je křišťál, ametyst, růženín, citrín a další, ale také křemen s různými vrostlicemi jiných minerálů, jako je obecně známé tygří oko nebo sagenit, ale i různé jiné mineralogické lahůdky.

Kromě samotných variet křemene patří do této skupiny také podskupiny chalcedonu a opálu. Z chalcedonu se jistě každému nejsnáze vybaví různé odrůdy achátů nebo karneol, různobarevné jaspisy a další drahé kameny. Z opálů je vedle mnoha barevně či strukturně odlišných variet asi nejvíce známý a také nejvíce vyhledávaný drahý opál, jehož světově významnou lokalitu máme poměrně nedaleko, na východním Slovensku u Dubníka.

Mimo mnoha víceméně známých odrůd celé bohaté skupiny křemene budou na výstavě k vidění i méně známé až raritní vysokoteplotní a vysokotlaké druhy oxidu křemíku, jako tridymit, cristobalit nebo melanoflogit.

Výstava bude uvedena ukázkami vysvětlujícími různou tvarovou pestrost křemene. Vystaveny budou jednotlivé krystalografické formy křemene, ale i typické srůsty a další zajímavosti tohoto minerálu. Atraktivní budou jistě také ukázky různých, často i poměrně raritních, vrostlic v křemeni. V celé poměrně dosti složité terminologii skupiny křemene je dnes pro mnohé sběratele složité se vyznat a různé knižní tituly se často v terminologii rozcházejí. Proto pro mnohé návštěvníky bude jistě vítaná vitrína s ukázkami odrůd a variet křemene s jejich příslušnými názvy.

Po regionální stránce bude kladen důraz na ukázky z českých zemí a Slovenska, ale mnohé typické zahraniční lokality také nebudou opominuty. Jak se stalo již zvykem, budou vystaveny jak ukázky nerostů v přírodním stavu, tak tytéž suroviny po vybroušení. A jistě mnohé návštěvníky potěší uvidět typické ukázky našich drahých kamenů ze skupiny křemene, jako křišťály z Jesenicka, Českomoravské vysočiny, záhnědy také z Vysočiny, ametysty z Podkrkonoší a Třebíčska, citríny z Vysočiny, jaspisy a acháty z Podkrkonoší a Krušných hor, opály od Křemže, Vysočiny, Doupovských vrchů, karneoly z Krušných hor a Podkrkonoší a mnohé další naše typické křemenné hmoty. Tyto domácí ukázky broušených kamenů skupiny křemene budou doplněny také mnohými typickými zahraničními představiteli celé této rozsáhlé skupiny.

Datum: 15.9.2016 14:09:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště