Přejdi na obsah | Přejdi na menu | Přejdi na vyhledávání

MINERÁLY BRNO
18.-19.11. 2023

Mezinárodní prodejní výstava minerálů, fosilií, šperků a přírodnin

Doprovodná výstava při 31. výstavě Minerály Brno bude věnována minerálům Jesenicka

 

Také k letošním podzimním „Minerálům Brno“ se připravuje doprovodná výstava, tentokrát na téma Minerály Jesenicka. Mineralogické bohatství tohoto regionu bude reprezentovat několik stovek minerálů a drahých kamenů.

Zastoupeny budou ukázky ze známých rudních ložisek Zlaté Hory, Horní Benešov, Horní Město, Zálesí, Horní Hoštice nebo Nová Ves u Rýmařova, z lokalit kontaktních minerálů - Žulová, Vápenná, pegmatitů - Maršíkov, Vernířovice, nebo minerály metamorfovaných hornin z lokalit Zlatý Chlum, Sobotín, Petrov nad Desnou, Nový Malín, Branná, Krásné u Šumperka či alpských asociací - Vernířovice, Sobotín. Kromě Jesenicka obsáhne výstava i mineralogické lokality Rychlebských hor a Šumperska.

Ze zajímavých exponátů, se kterými se návštěvníci budou moci seznámit, stojí za zmínku ucelené soubory minerálů oxidačních zón ložisek Zlaté Hory a Nová Ves u Rýmařova, dlouhé jehlice cerusitu, velmi vzácný berlinit (Zlaté Hory jsou jediná lokalita v ČR, kde se vyskytuje) nebo až 1 cm velké plíšky zlata. K vidění budou ukázky nikelínu, skutteruditu, clausthalitu a ryzího stříbra z ložisek Zálesí a Horní Hoštice nebo vzácný jordanit, minerály stříbra a hnědý pyromorfit z Horního Města či unikátní pseudomorfózy křemene po kalcitu a barytu o velikosti původních krystalů až přes 10 cm ze starého kutiska na Bohrlochu u Lipové. Dále bude možné zhlédnout raritní ukázky zlata a doprovodných teluridů ze Zlatého Chlumu u Jeseníku a také bohaté ukázky s granáty – almandiny.

Z nerudních minerálů návštěvníky jistě zaujmou krásné velké krystaly epidotu, magnetitu, granátu ze Sobotína nebo ukázky plovoucích granátů i drúzových vzorků s epidoty, vesuviany a hesonity ze Žulové a Vápenné. Chybět nebudou ani známé beryly a chrysoberyly z Maršíkova a Vernířovic nebo ukázky křišťálů z Korálových jam, Mísečné či Staré Červené Vody. Z vápencových lomů v Horní Lipové vyniknou bohaté ukázky malachitu a chryzokolu a drúzy křemene. Krásné a málo známé jsou vzorky  prehnitu, rutilu a červeného anatasu z okolí Skřítku (Vernířovice).

 

akvamarín - Maršíkov

křišťál - Rejvíz, Jeseníky

epidot - Sobotín

granát - Sobotín

 

Datum: 5.8.2014 17:30:00

Vyhledat můj veletrh

Areál výstaviště